Údržba a ošetrovanie vlnených kobercov

18.12.2019 | Ošetrovanie kobercov
VLASTNOSTI VLNENÉHO KOBERCA

Vlna ma najvyššie záťažové parametre z vlákien používaných na výrobu kobercov a navyše je to prírodný produkt. Vlnené koberce patria medzi najodolnejšie a zároveň najexkluzívnejšie koberce, preto sú obľúbené hlavne u tých, ktorí si potrpia na kvalitu. Bežná starostlivosť o vlnené koberce nepredstavuje nič náročné a nijak sa nelíši od starostlivosti od iného koberca má však svoje špecifiká.

Prírodné vlákno (strižná vlna) dýcha, absorbuje vlhkosť a v prípade suchého vzduchu v interiéri ju odovzdáva späť do ovzdušia. Prirodzenou vlastnosťou kvalitnej strižnej vlny je obsah tuku, ktorý čiastočne odpudzuje nečistoty a dodáva vlasu elasticitu. Vlnené vlákno je priadza, ktorá sa spriada približne z 10 cm dlhých kúskov ovčej vlny, preto pri vlnených kobercoch neukotvené vlákno o osnovu (podklad) sa pri používaní uvoľňuje. Je to prirodzený jav, pričom u bežných kobercov môže činiť až do 3% z celkovej hmotnosti vlákna. Toto tzv. mŕtve vlákno stačí jednoducho povysávať (napr. pri vysávaní možno nazbierať plné vrecko vysávača, avšak pri jeho odvážení pôjde len o niekoľko gramov, čo je hlboko pod normou stanovenou toleranciou). Zo začiatku vysávanie obmedzte na minimum, aby sa koberec najprv zhutnil. Uvoľňovanie mŕtveho vlákna prestane po pár mesiacoch štandardného používania. V prípade malého zaťaženia sa toto obdobie môže adekvátne predĺžiť. Pri uvoľňovaní zvyškov vlákien je potrebné samozrejme brať ohľad na kvalitu vlny a jej spracovanie pri príprave výroby kobercov. 

 
STAROSTLIVOSŤ O VLNENÉ KOBERCE
  • Dlhú životnosť vlneného koberca podporíte správnym zaobchádzaním. Koberce najviac poškodzuje vlhkosť, dlhodobé nečistoty a nesprávna údržba.
  • Podklad pod kobercom má byť plochý, rovný a úplne suchý. Nerovnosti sa časom do koberca otlačia a vlhkosť spôsobí rozvoj plesní.
  • Koberec nezaťažujte veľmi ťažkým nábytkom. Na nohy stoličiek a stolov pripevnite ochranné podložky.
  • Priamo na koberec nikdy neklaďte nádoby s izbovými kvetmi, ktoré zalievate. Môže dôjsť k nevratnému poškodeniu vlasu koberca, zhrubnutiu vlákien pod kvetináčom alebo vytvorenie plesne.
  • Koberec nikdy nevyklepávajte. Časti koberca ležiace na hrane sa môžu popoťahovaním a klepaním poškodiť a môže dôjsť k uvoľňovaniu uzlíkov.
  • Zatieňujte priame slnečné svetlo, aby nedošlo k zmene farieb.
  • Pod kusový vlnený koberec použite protišmykovú podložku. Predídete tak deformácii koberca, ochránite jeho spodnú stranu a zabránite jeho pohybu.
  • Vlnené koberce postačí jednoducho vysávať v smere vlasu. Nepoužívajte rotačné kefy vysávača, ktoré by mohli koberec poškodiť.
ODSTRAŇOVANIE ŠKVŔN
  1. Používajte prostriedky určené na čistenie vlny. Nepoužívajte čističe na koberce zo syntetických materiálov, vlnené koberce by mohli byť nevratne poškodené.
  2. Tekutú nečistotu len odsajte čistou textíliou, koberec nikdy netrite.
  3. Prostriedok na čistenie vždy nanášajte od okraja škvrny do jej stredu, aby sa škvrna nezväčšovala. Niekoľko minút nechajte pôsobiť a odsajte.
  4. Farebnú stálosť pred čistením opatrne vyskúšajte na rubovej strane alebo na okraji koberca.
  5. Na znečistenie pivom alebo malinovkou použite slabší roztok octu a čističa na vlnu.
  6. Mastné fľaky a škvrny od bielkovín odstráňte vlažnou mydlovou vodou alebo roztokom prostriedku na čistenie vlny.
  7. Žuvačku najskôr zmrazte špeciálnym sprejom, vymrvte, zvyšky nasucho vykefujte a povysávajte.
  8. Vosk zo sviečok odstraňujte veľmi opatrne nie príliš horúcou žehličkou, ktorú priložíte na pijavý papier.

Našu ponuku vlnených kobercov nájdete tu: VLNENÉ KOBERCE

Všetko pre Vaše čisté koberce zakúpite tu : ČISTIACE PROSTRIEDKY

Galéria