KOBERCE.sk opätovne finalisti v cene kvality heureka shop roku 2022! Ďakujeme Vám!

KOBERCE.sk opätovne finalisti v cene kvality heureka shop roku 2022! Ďakujeme Vám!

Skryť

Pokládka kobercových štvorcov

21.10.2019 | Pokládka kobercov

Kobercové štvorce ponúkajú množstvo výhod. Medzi najväčšiu výhodu patrí ich veľmi jednoduchá inštalácia, k podkladu sa fixujú za pomoci lepidla alebo obojstrannej lepiacej pásky. Štvorce perfektne ležia a nemôžu sa nikdy zvlniť! V prípade poškodenia alebo zašpinenia jedného kusu ho ľahko vymeníte za nový. Výhodu kobercových štvorcov oceníte hlavne v členitých priestoroch, kde prakticky nevzniká žiadny odpad. V miestnosti sa postarajú o akustický komfort a zároveň aj pohodlie pri chôdzi. Kombináciou viacerých farieb, alebo druhov môžete vytvoriť jedinečný interiér. Hodia sa do kancelárií, zasadačiek, miestností s vysokou záťažou, ale aj do bytových priestorov. 
 
Montáž
Kobercové štvorce je potrebné pred samotnou montážou vybrať z krabíc a nechať ich voľne ležať na podlahe po dobu 24 hodín. Štvorce sa tak prispôsobia teplote daného priestoru, čím sa zaručí ich neskoršia stálosť. Teplota pri pokládke musí byť medzi 10°C a 25°C a relatívna vlhkosť vzduchu cca.: 60%. Materiál podkladu je bitumen. 

Pri začatí montáže je vždy dôležité zameranie priestoru a založenie prvého radu štvorcov v miestnosti tak, aby finálny rad bol otočený dorezmi k stenám a nezvyšoval sa prerez materiálu. Pokládku začíname od stredu miestnosti!


                                                                                   
  • Zmerajte vzdialenosť medzi protiľahlými stenami, získajte stred a nakreslite čiaru. Tento postup zopakujte s ostatnými stenami!
  • Prilepte lepiacu pásku na podlahu alebo naneste fixačné lepidlo!
    (Kobercové štvorce odporúčame celoplošne fixovať lepidlom, vďaka tomu je potom možná neskoršia výmena poškodených štvorcov alebo ich vybratie a opätovná pokládka.)
  • Začnite s pokládkou v strede miestnosti a pokračujte smerom od stredu!              
  • Nalepte všetky dlaždice ktoré nepotrebujú rezanie!
  • Uistite sa, že každá dlaždica dosadá na susednú dlaždicu tak pevne ako je to možné (avšak nie príliš tesne, aby sa netvorili "hrče"). Je nutná častá kontrola, či naozaj jednotlivé štvorce doliehajú k susednému štvorcu!
  • Plocha zvyšná pozdĺž stien sa pokladá až nakoniec.
Kobercové štvorce sú modulárny systém, v období po vykonaní montáže budú na rozdiel od kobercových rolí viditeľné spoje. Tieto spoje nie sú chybou materiálu ani montáže, jedná sa o technologickú vlastnosť tohto modulárneho systému. Viditeľné spoje teda nemôžu byť predmetom reklamácie.
 
Smer pokládky
Pri pokládke kobercových štvorcov je nutné dbať na smer pokládky štvorcov. Na zadnej strane každého štvorca je šípka ukazujúca smer vlasu. Či už sú štvorce pokladané k sebe na celú šírku alebo s presahom na polovicu šírky, je nutné sa uistiť, že šípky vždy smerujú rovnakým smerom. Výnimku tvoria iba dizajnové materiály, ktoré sa inštalujú do efektu šachovnice či náhodného smeru. V tomto prípade je nutné vždy skontrolovať, čo je uvedené na technickom liste materiálu pre tento špecifický spôsob montáže. Pri montáži šachovnicového dizajnu musí šípka vždy zvierať uhol 90° k smeru šípky predchádzajúcej dlaždice!
 
Štvorce môžu byť položené rôznymi spôsobmi:
  • Monolitický - všetky šípky v rovnakom smere
  • Šachovnica - šípky v uhle 90° vzájomne medzi sebou
  • Tehla - šípky v rovnakom smere s väzbou dlaždice posunuté o polovicu dlaždice v smere šírky
  • Duolithic - šípky v opačnom smere

         

Monolitický                                                                                      Šachovnica

           

Tehla                                                                                  Duolithic 

 

Galéria