Aký koberec je vhodný do hotela?

19.03.2020 | Hotelové koberce

Ako vybrať ten správny?

Koberec v izbe ale aj na iných miestach v hoteli sú neodmysliteľnou súčasťou všetkých hotelov. Ak vyberiete ten pravý, váš hotel bude mať atraktívny a vkusný vzhľad dlhú dobu a vašim hosťom a zákazníkom ponúknete pocit útulnosti a pohodlia.

Je dôležité myslieť na to, čo je pri jeho výbere najdôležitejšie. V tomto prípade je to typ vlákna (vlasu), hustota vlákna, hmotnosť a v neposlednom rade farba.

Pri výbere hotelového koberca odporúčame vybrať velúrové alebo saxony. Keďže majú strihaný vlas, poskytnú vašim hosťom a zákazníkom príjemné pohodlie. Koberec v hoteli by mal byť veľmi husto tkaný, aby zabraňoval nečistotám dostať sa do vnútra koberca, čím uľahčuje jeho údržbu. Výber závisí od štandardov hotela, miesta jeho použitia a taktiež od obsadenosti hotela.


Hotelové koberce a ich využitie 

RECEPCIA je prvé miesto, ktoré zákazník uvidí pri vstupe do hotela, preto musí pôsobiť reprezentatívne. Taktiež je to miestnosť, ktorá je najviac frekventovaná. Pri výbere musíte myslieť na funkčnosť a trvanlivosť koberca a samozrejme na odolnosť voči nečistotám, keďže každý deň po ňom prejdú kufríky a batožina na kolieskach, prípadne vozíky s batožinou, nehovoriac o dámskych podpätkoch.  Keď sa rozhodnete dať koberec na recepciu vášho hotela, odporúčame vám vybrať si koberec z polyamidových vlákien s nízkym vlasom, pretože sú veľmi odolné a ľahko sa čistia.

HALY, CHODBY A SCHODISKÁ môžeme zaradiť medzi miesta s častou frekvenciou pohybu zákazníkov a hosťov, čiže váš koberec by mal mať dokonalé funkčné vlastnosti.  Preto vám odporúčame záťažové koberce s nízkym vlasom, ktoré sú odolné voči mechanickému poškodeniu a oderu. Velúrové koberce v týchto miestach by mali mať hmotnosť vlasu (vlákna) prinajmenšom 1 000- 1 300 g/m2 a triedu záťaže 33 a uzlíkové koberce minimálne 600 g/m2 polyamidového vlákna.

 

IZBY sú dôležitou a neodmysliteľnou samozrejmosťou každého hotela. Každý hosť očakáva pohodlie, pokoj a príjemnú atmosféru spojenú s estetikou izby. Jej využitie môžeme porovnať so spálňou doma. Poväčšine hostia strávia svoj čas v izbe v noci a ráno a aj to sa pohybujú medzi kúpeľňou a posteľou (zväčša naboso). Vďaka tomu môžete vo svojom hoteli na izbách využiť koberce s vyšším vlasom (vláknom). Koberec v izbách hostí musí byť mäkký a príjemný na dotyk.

 

 

 

 

 

REŠTAURÁCIA, KAVIAREŇ A BAR sú veľmi dôležité a neodmysliteľné pre každého hosťa ubytovaného v hoteli. Tieto miesta sú vystavené škvrnám a nečistotám. Je logické, že väčšina majiteľov hotela dá do týchto miestností dlažbu, kvôli jednoduchej údržbe, avšak ak majiteľ chce navodiť zákazníkom a hosťom pocit príjemnosti a útulnosti, mal by určite siahnuť po metrážnych hotelových kobercoch. Tie by mali mať vlastnosti podobným tým, ktoré majú koberce použité v halách a na chodbách.



 

 

 

 

ŠKOLIACE A KONFERENČNÉ MIESTNOSTI musia byť vybavené kobercom, ktorý je trvanlivý, odolný voči nečistotám a hlavne taký, ktorý tlmí kročajový hluk. Toto vám vie zabezpečiť koberec s vyššou hmotnosťou vlasu, avšak nie s vysokým vlasom.

Metrážne hotelové koberce z vlny

Koberce z vlny sú síce drahšie, ale vedia vám ponúknuť dlhú životnosť, pretože vlákno z vlny je odolnejšie ako syntetické vlákna. Medzi výhody vlneného koberca paria jeho akustické vlastnosti, pekné farby, malá schopnosť pohlcovať pachy a je veľmi príjemný na dotyk. Jedinou chybičkou krásy je jeho počiatočné pĺznutie, ktoré je zanedbateľné voči kvalite koberca.

Penzióny a ubytovne

Ak zápasíte s obmedzeným rozpočtom a riešite napríklad ubytovňu, prípadne iné nízkorozpočtové zariadenie, môžete použiť  polypropylénový uzlíkový koberec alebo zmes vlákna od cca 600 g/m2 (napr. koberec Melody). Treba ale brať do úvahy, že luxusnosť priestoru je väčšinou úmerná cene použitého koberca.

 

Ponuku našich metrážnych kobercov do hotela nájdete TU.

Galéria